2007-08-17

Instancing - Instázás

Van pár, sokaknak nyílvánvaló dolog, ami jelentősen megkönnyítheti egy instázó party dolgát. Hosszú bevezető helyett inkább ezeket írom le ide. 5 fős instákról fogok írni.

Csapat összetétel:
Egy tank, egy gyógyító (healer) és három sebzést produkáló egyén (DPS), amiből szükség szerint egy off-tank (erről később).

Tank

Kaszt:
A tank ideálisan egy harcos, mert azokat "gyárilag" tanknak tervezték. Egy harcos sokkal könnyebben tankol, mint egy másik kasztú, de természetesen a harcosoknak is "tankként" kell játszaniuk. Erről később. Minenesetre a tank harcos, akkor "Protection" talentelésű legyen.

Tank lehet még "Prot" Paladin és "Feral" druid is, de nekik sokkal jobban oda kell figyelni, hiszen ők hibrid osztályok, egészen máshogy oldják meg a tankolás feladatait.

Egyes esetekben lehetnek még különleges tankok. Játszottam már olyan partiban, ahol Moonkin tank volt (varázslós druida), de olyan is volt, ahol egy vadász macija játszotta a főszerepet, de ez utóbbit senkinek nem ajánlom.

Most a klasszikus eseteket nézzük, tehát harcos, pala vagy druid.

Felszerelés:
Cuccok tekintetében:
Ez egy külön fejezet amúgy, de a lényeg, hogy ha kinyitod a karakter lapodat és ott az egyik kisablakot átteszed "Defence"-re, akkor ott látod a védelmi értékeidet. Ez a legfonosabb!! Dodge, parry, stb .. ezeket maximáld. Pajzsal mért 400 defence érték gyenge, 450 már jó, 500-al már akár raidelni is mehetsz. Egy jó raid tank 530-550 közötti értékkel rendelkezik. Amúgy meg stamina, stamina, stamina ..

Fegyver tekintetében:
Egy kezes fegyver + pajzs (druidáknál nem .. hehe). Tehát 2 kezes fegyverrel, vagy 2 egykezessel nem lehet tankolni, bárki bármit is mond. Mármint rendesen nem. Akkor már küldj az első sorba egy mágust, elviekben ő is tankolhat, csak éppen nincs sok értelme. Akkor mi is az értelme?

A tank feladata:
Magán tartani az összes ellenséget (mobot). Az összeset, amely mást megtámadhat. Semmi más nem feladata. Nem feladata, hogy sebezzen, nem feladata, hogy gyógyítson (figyelem palák, ez tényleg így van). Semmi mással nem törődhet. Sebzésnek ott vannak a mágusok, meg vadászok meg rugók. És őket kell hagyni sebezni, mert ők jóval hatékonyabban sebeznek. Már ha nem rohan rájuk 3-4 mob.

Tehát kicsit részletesen: A tanknak arra kell használnia a képességeit, tehát a rage-et és a manát, hogy minél nagyobb aggrót generáljon, hogy magán tartsa a mobokat. Hogy ezek a képességek mik, azt az adott kasztú karaktert irányító játékosnak ismernie kell, vagy ha nem ismeri, utána kell olvasnia. Hogyha egy tank ezt megérti és elfogadja, akkor rendkívül hatékonnyá válik a parti. Rendkívül!

Hogyan játszik egy tank ideálisan:
A tank húz. Mindíg. Tehát nem a mágus lő meg valakit, vagy a vadász, mert akkor ők kapják az aggrót, és a tanknak nagyon nehéz dolga lesz "leszedni" a mobot a távolsági játékosról. A harcos húzhat puskával, pala húzhat avengers shield-el, druid meg valami varázslattal.

Ezen a ponton van egy nagy előnye a nem harcos tankoknak, a mana. Míg a rage-nek idő kell, hogy generálódjon és abból tudjon a harcos "operálni", a mana használóknak azonnal van "aggrógenerátor" varázslatai. Pl. tipikus pala húzás kilőni egy avenger's shieldet, majd amikor már egész közel vannak a mobok, akkor consecration, retrib aura bekapcsol, stb .. Ezzel k.b. azonnal nagyon nagy aggrót lehet generálni. A harcosnál viszont várni kell. És ez egy nagyon nagy különbség.

Várni kell húzás után!!

Az egyik legnagyobb probléma amivel szembesültem, hogy nem várnak az aggróra az emberek. Példa:
1. Tank húz, jön 3-4 mob.
2. Amint elkezdtek szaladni, a mágusok, vadászoknak már el is dörrennek a lövéseik.
3. A harcos mellett szó nélkül elhúznak a mobok, rá a mágusra, stb ..
4. Mágus szaladgál, utána mobok, utána harcos
5. tamdadamdadam
6. Wipe
7. Anyázás, hogy miért nem tudta megfogni a harcos a mobokat, mért nem kapott senki elég gyógyítást, stb ..

Magyarázat:
Az aggró lényege, hogy az egyes mobok az általuk épp aktuálisan legveszélyesebbnek goldolt karakterre emberre támadnak. Szerintetek mi a veszélyesebb? Egy jó esetben 70-et sebző puskagolyó, vagy egy 3-4000-et crittelő tűzlavina? Igen. Ezért kell várni.

"Hogyan tudjuk, mikor kell lőni akkor?"

Jó kérdés. Elsősorban tapasztalat, de 2 dolog sokat segít:
1. Threat meter. Ez egy addon, ami grafikusan meg számszerűen is kijelzi, hogy melyik emberen mekkora a threat, azaz aggró. A legjobb az Omen, de a KTMThreat-et is sokan használják. Úgy kell támadni, hogy aki nem tank, annak az aggrója a tank aggrója alatt legyen. Mindíg. Ha túl magasra emelkedik, akkor egyszerűen nem szabad tovább támadni, és addig kell várni, amígy le nem csökken annyira, hogy a következő lövés után sem nő a tank tölé.

"De akkor megölik!!"

Nem ölik meg, mert van (legalább) egy healer is a csapatban, akinek az elsődleges feladata a tank életben tartása. Persze a gyógyítás is aggrót generál, de ez már egy másik történet. Sokkal hatákonyabban lehet játszani, ha a gyógyítónak csak 1 embert kell gyógyítania, mintha a szétesett parti minden tagját egyszerre kellene gyógyítani. Pláne boss fightoknál (insták főgonoszai), ahol a ruhás kollégákat sokszor 1 ütéssel megölik.

2. 5-10 másodperc. K.b. ennyit érdemes várni. Ha ennyi idő alatt a tank nem szerzett elég aggrót, akkor nem is fog, rossz tank, kidobni. De ha nincs Threat mérőd, akkor igazából nem lehetsz biztos abban, hog ő a hibás, tehát jobb, ha visszaugrassz az első ponthoz.

Aggró törlés, fear, egyéb nyalánkságok, amikor nem a tank a hibás:
Vannak bossok, akiknél néha "törlődik az aggro tábla", tehát egy előre meghatározott időpontban elfelejtik, hogy ki a legveszélyesebb. Ilyenkor, mivel ezt előre tudjuk, senki nem támad, csak a tank, és így előről kezdődik az egész.

Fear-nél meg próbálni kell minél kevesebbet támadni, hogy a fear-ből kijövő tank, azonnal vissza tudjon mászni a mobra.

Mi van akkor ha megtámad egy mob? A tank felé kell futni, hogy le tudja venni a nyakadról és semmi esetre sem szabad magadra haragítanod, tehát támadnod, csak akkor, hogy ha ezzel időt nyersz (pl. fagyasztod, vagy sheepeled), stb ..


CC, azaz Crowd Control, azaz a mobok irányítása

A partitól és főleg a tanktól függ, hogy hány mobot képes egy időben kezelni. Legrosszabb esetben egyet. A többivel meg valamit kezdeni kell, ilyenkor jön be a CC. CC technikák:
Hunter: ice trap
Mage: Sheep
Warlock: Fear, Seduce, stb .. (ők a nagy CC királyok)
Priest: Mind control
Rouge: sap, stunlock
.. meg még sokan mások.

Hogy húzás előtt, vagy után történik CC az az adott szituációtól függ. Mondjuk a rugó még a húzás előtt sappeljen, stunlockoljon, de a többit jobb úgy időzíteni, hogy akkor CC-ződjenek, ha odaértek, ahol a tank vegveti a lábát. Ez olyan esetekben jó, ahol mondjuk sok mob van, de csak mondjuk párat húzunk el belőlük (tipikus Shattered Halls szituáció). Másik szituáció amikor a késői sheepelést választjuk, ha a huzandó (sheepelendő) mobok egy másik teremben vannak és a húzáshoz (sheepeléshez) be kell menni a szobába. Ilyenkor az a biztosabb, ha csak a tank megy be, belelő abba, akit húzni kell és rohan vissza az előre megbeszélt pontig. Tehát rohan vissza. Nem hátrál, nem áll meg a kapuban. A mágus, bár nem látja, hogy mikor volt a húzás, az Omen vagy a KTM, vagy bármilyen más addon jelzi, hogy a tankon van az aggró, tehát elkezdődött a harc és felkészül. Amint meglátja a tankot, hogy jön be az ajtón, már varázsolja is a sheepet, ami tudommal egy 1.5 másodperces cast. K.b. ennyi idő kell még a tanknak, hogy elfoglalja az előre megbeszélt pozícióját. Így válik biztonságossá a pull.

Az nem jó, ha kimegy a mágus is és ott sheepel, majd visszaszalad (remélhetőleg nem ütik meg, vagy lassítják), megkeresi a megfelelő pozíciót, megfordul (remélhetőleg előre szaladt), céloz és lő. Ez lassú és veszélyes, ezért ajánlom, amit fentebb írtam.

Fear!

Ezt azért emelem ki, mert erre borzasztóan vigyázni kell és csak akkor szabad alkalmazni, ha zárt térben folyik a küzdelem, vagy egész biztos a wipe, mert inkább árt mint használ. Ott meg lehet kockáztatni, ahol mondjuk túl sok ellenfél van és kevés CC-ző. Például Karazhan-ben, Moroes-nál jó taktika, ha a Palák is turn undead-et használnak a mobok fearelésére, mert majdnem teljesen zárt a hely. Természetesen wipe-oltam már amiatt, hogy az egyik kiszökött, de ez olyan ritkán van, hogy meg lehet kockáztatni.

CC-vel kapcsolatosan érdemes megemlíteni, hogy aki sokat instázik és CC-zik, annak érdemes valamilyen szintű addon-automatizált rendszert telepíteni, ami beszól a partinak a CC állapotáról. Pl. Warlockoktól hallani sokszor, hogy "Releasing demon", hogy mindenki tudja, hogy most engedi el a démont, és ne érje váratlanul a partit.

Off-tank (OT)

Ez egy olyan karakter, aki segíti a tank munkáját.
Feladata: ha valaki leszakad a MT-ről (Main tank, fő tank), akkor azt összeszedi és visszaviszi.
Példa: MT-n van 3 mob. Az egyiket meglövi a mágus, mire a meglőtt mob ott hagyja a MT-t és megy a mágusra. Ez nagyon nem jó, mert ilyenkor vagy nagy szarban lesz a mágus ott egyedül, ami a partinak nem jó, vagy fogja magát a MT, és a maradék két mobot a hátán cipelve a leszakadt mob után szalad, aki éppen a mágus után szalad, aki éppen a kijárat felé, vagy körbe-körbe szalad, ami megint csak nem szerencsés.
Megoldás: Az OT alapvetően DPS-t csinál, üti a MT célpontját. Meglátja, hogy bejön egy lövés és elszalad a mob. Erre utánarohan, és megpróbálja magára venni. Remélhetőleg a mágus ilyenkor nem lövi tovább, így csökken a mobnál az aggrója. Amint magára vette a mobot az OT, visszahúzza a MT-re, aki vissza veszi. Ideális esetben persze. Ha nem durva a helyzet, akkor ő ott maradhat, tankolni azt az egy mobot, de ez megint nem annyira jó, mert akkor megint 2 emberre kell fókuszálni a gyógyítónak, nem is beszélve a DPS-ekről, akik alapértelmezetten az MT célpontját lövik. Egyedül egy elit ellen meg annyira nem hatékony küzdeni.
Többi feladatok: Abban a szerencsés esetben, ha az off-tank hibrid, akkor el tud látni egy csomó feladatot, mert nem gáz, ha kiesik a harcból pár pillanatra. Pl. ha nagy a küzdelem, akkor nem biztos, hogy a healernek ideje lesz leszedni mindenkiről a fear-t, mérget, stb .. tehát egy jó pala ezt látja és elkezd besegíteni. Druidák használhatják a regrowth-t a MT-ra, vagy Innervate-et a healerre, ha szükségét látják. A druidáknak az is nagy előnyük, hogy azonnal váltani tudnak tank-dps-ember alakba így más-más feladatokat nagyon gyorsan el tudnak látni.


DPS, azaz a gyilokbrigád

Közelharc: rugók, harcosok
Távolsági harc: mágusok, vadászok, warlockok
+ a hibridek (sámánok, druidák, stb ..)

Egy a lényeg: Ezek a karakterek minél kevesebb ütést kapjanak (Damage), hogy minél nagyobb sebzést adhassanak le (DPS).
Magyarázat: Mindenkinek az a jó, ha nem hal meg a parti. Tehát a gyógyítónak az a jó, ha csak a tankot kell gyógyítani (esetleg az off-tankot).
Mire kell vigyázni akkor: Ismét csak az Omen-t, KTM-et tudom felhozni. Ezek egyike legyen installálva. Nézni kell az aggrót. Ha túl magas, vagy kezdi megközelíteni a MT-ét, akkor le kell állni a támadással, vagy valami kissebb erejű támadást kell alkalmazni, esetleg valami alternatív technikát, ami nem generál aggrót. Tehát pl. vadászok nem úgy DPS-elnek, hogy állat agresszív, auto-shoot on, hanem nagyon kell vigyázni az Aggróra. Az állatot meg vissza kell vonni, ha nagyon lesebződik. A gyógyítók mindíg a karaktereket gyógyítják először, és csak utána az állatokat.

Inkább tartson tovább a harc, minthogy túl gyorsan véget érjen.


Gyógyítók, healerek

Ők a holy papok és palák, resto sámánok és druidák. Erről a témáról jelenleg nem írok, mert én elsősorban Holy Palával játszom és ezt az irományt azoknak szánom, akik velem jönnek majd instákba, ők pedig nem gyógyítók. :p

Legalább is most nem, mivel a gyógyításról k.b. kétszer annyi közölnivalóm lenne, mint ez a doksi eddig, így befejezem jól. Remélem segít pár problémára felhívom a figyelmedet és még ha nem is értessz velem egyet, talán szerzel pár használható ötletet.

Üdv,
Gallagher

1 megjegyzés:

sunjun írta...

东大产品主要有:摩托车总装流水线、成套悬挂物料输送线、摩托车发动机生产线、部件装配线、包装流水线;洗衣机、冰箱、空调等家电生产流水线设备.