2007-04-23

Pénzkeresés 2: Kézművesség

A kézműves foglalkozások (crafting professions) célja különféle, a játékosok által felhasználható tárgyak alkotása alapanyagokból.

Ha az a terved, hogy majd megtanulod az egyik ilyen foglalkozást és majd te készíted a legjobb kardot, páncélt, akármi mást, tegyél le róla! Pláne akkor, ha ezzel pént is szeretnél csinálni. Az a nagy büdös igazság, hogy a jobb dolgokat általában leölt szörnyekből lehet szerezni, vagy küldetés végeztével. Természetesen kivételt képeznek ezalól azok a tárgyak, amelyeket a foglalkozást művészien űző játékos tud önmagának készíteni. Tehát ezzel megint nem lehet sok pénzt csinálni. Akkor hogyan lehet?

Olcsón árulod az általad készített dolgokat, mert általában azok jobbak, mint a boltosoknál kapható árúk, de rosszabbak a szörny, vagy küldetés által dobottaknál. Az árat úgy határozd meg, hogy számold ki, hogy mennyi nyersanyag szükséges hozzá, és szorozd be a saját százalékoddal. Ha a foglalkozásodhoz nem csatlakozik egy hozzávaló gyűlytögető foglalkozás (pl. leatherworking-hez skinning), és az AH-ból (aukciós ház) kell venned az anyagokat, akkor soha ne csinálj olyan terméket, amit nem tudsz drágábban eladni, mint a nyersanyagot! Ez alól egy kivétel van, ha a célod a foglalkozásod szintjének növelése, mert akkor beleszámolhatod, hogy ennyi, meg ennyi pénzt beáldozol azért, hogy később magasabb szintű dolgokat tudj kreálni.

Még egy ötlet: Nézd meg, hogy mi mást tudsz csinálni a tipikus dolgok mellett, ami több embert érdekelhet. Néhány példa:
  • Tayloringgel lehet Nightscape Headbandet csinálni, ami szintén egy elég általános cucc, viszont nagyon jól eladható enchanterek számára, mivel disenchanting után egy csomó értékes dolgot kapnak belőle.
  • Magas szinten csak az Achemist tud transmute-olni (transzmutálni .. lol), ami sok blacksmithnek fontos.
  • Enchantereknek szükségük lehet rodokra, amit csak a blacksmith-ek tudnak csinálni.

Van egy kakukktojás kézműves foglalkozás, ez pedig a Tayloring. Ez azért különleges, mert a fő nyersanyagot, ha kelmét csak szörnyektől lehet beszerezni. Ezért nincs szükség hozzá kiegészítő, gyűlytögető foglalkozásra.

Az enchanting és jewelcrafting az én besorolásom szerint szolgáltatás, így azokat külön tárgyalom majd.

Jó barkácsolást,
Gallagher

Nincsenek megjegyzések: